A koronás védjegyet népszerűsíti a Tojásszövetség

A koronás védjegyet népszerűsíti a Tojásszövetség

A magyar tojástermelők védelme érdekében az ellenőrzött minőséget jelentő koronás védjegy terjesztése és népszerűsítése az egyik legfontosabb feladat. Ezt mondta Végh László, a Magyar Tojóhibrid-tenyésztők és Tojástermelők Szövetségének (Tojásszövetség) elnöke kedden Budapesten sajtótájékoztatón.

Az extra sárga kategóriát jelentő koronás védjegyhez már a regisztrált termelők több mint fele csatlakozott, s minden áruházban lehet már kapni koronás tojást – ismertette Végh László. A tojás világnapja alkalmából rendezett eseményen az elnök hangsúlyozta: az egy főre eső éves tojásfogyasztás tekintetében Magyarország az európai középmezőnybe kezd csúszni a statisztikák szerint. Négy éve még 260 körül volt az átlagos tojásfogyasztás Magyarországon, ma azonban már csak 220 körüli – mondta Végh László az MTI érdeklődésére.

A Tojásszövetség elnöke közölte: a koronás védjegy már 6 éve létezik, de idén kezdték a terjesztését. A védjegy lényege, hogy a vele ellátott tojások sárgája mélysárga, ami jelzi, hogy a tojótyúkokat változatos, hagyományos magyar takarmánnyal – kukorica, szárított zöldtakarmány, vastartalmú takarmány – etették. További előnye a védjegynek, hogy a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal félévenkénti ellenőrzéseinek eredményeképpen hozzájárul a feketegazdaság visszaszorításához is, a kiváló minőség biztosítása mellett – mondta el Végh László. Kiemelte: az úgynevezett S méretű tojások dobozban való árusítása nagy mértékben károsítja a magyar termelőket. Elmondta: fontos megoldani, hogy a főleg importból származó S-es tojás ne kerülhessen a polcokra. Ezek a tojások ugyanis kilóra vetítve drágábbak, mint a nagyobb méretűek, azonban lejjebb szorítják a többi tojás árát, ami munkahelyek megszűnéséhez vezet az ágazatban. Ez a tojásfajta más országokban mellékterméknek vagy ipari alapanyagnak számít – tette hozzá. A Tojásszövetség szeretné elérni, hogy a tojás 27 százalékos áfáját 5 százalékra csökkentsék az árak mérséklése és a fogyasztás növelése érdekében – hangsúlyozta a szervezet elnöke.

Napjainkban mintegy 360-400 regisztrált tojástermelő van Magyarországon, akik évi mintegy 800 millió, 1 milliárd darab tojást termelnek – mondta el Végh László. A termelés négyötödét a nagytermelők, 35 cég adja – tette hozzá. A tojásimport 600-700 millió darab, és körülbelül ennyit adnak el a nem regisztrált, elsősorban piacokon áruló termelők is – közölte.

A sajtótájékoztatón Csiki Zoltán gasztroenterológus ismertette a tojás kedvező élettani hatásait. Elmondta: a tojás kiváló minőségű fehérjeforrás, megfelelő mennyiségben tartalmazza az esszenciális aminosavakat. Vitamin és ásványianyag tartalma nagyon magas, a sárgája például sok D vitamint tartalmaz, ami a téli időszakban különösen fontos. Horn Péter akadémikus kifejtette: a tojásfehérje a legtökéletesebb táplálék az anyatej mellett. Könnyen emészthető, tápláló, és környezeti lábnyoma is csekély, mivel kis területen kevés erőforrással is meg lehet termelni.