Válság előtti szinten a bizalom

Újra a válság előtti szinten a világ vállalatvezetőinek gazdasági fejlődésbe vetett bizalma, a cégek 40 százaléka tervez akvizíciót, ennek köszönhetően a vállalati felvásárlások és értékesítések (M&A) száma és értéke is elérheti a 2006-os szintet. Ez derül ki az EY legfrissebb Globális Tőkebizalmi Barométeréből.

A felmérés során 1600 vállalati döntéshozót kérdeztek meg a világ 62 országából, köztük Magyarországról. A megkédezettek összességében 18 iparágat képviseltek. A felmérés célja, hogy mérhetővé tegye az elhúzódó piaci bizonytalanság idején a vállalati bizalom alakulását – ismerteti közleményében a globális tanácsadó cég. Az EY felmérése szerint, annak ellenére, hogy a gazdasági környezet egyértelműen kedvez a nagyobb üzletkötéseknek is, a válaszadók több mint 80 százaléka 250 millió dollár alatti tranzakciókat tervez a következő egy évben. A válaszadók 53 százaléka további növekedéssel számol a következő egy évben, 44 százalékuk szerint stabilizálódni fog a gazdaság. A cégvezetők elsődlegesen a vállalati bevételek bővülésében bíznak a következő tizenkét hónapban, ezt követi a rövidtávú piaci stabilitásba, majd a hitelezésbe vetett bizalom. Ezzel párhuzamosan a cégek 52 százaléka tervez munkahelybővítést és mindössze 7 százalék csökkentené alkalmazottai számát.

A cégek mintegy fele egyértelműen a növekedésre koncentrál a következő egy évben, azonban 35 százalékuk még mindig a költségcsökkentésre és a működés hatékonyabbá tételére helyezi a hangsúlyt – derül ki a félévente kiadott előrejelzésből. A vállalatvezetők a következő időszak legnagyobb kockázatának a világpolitikai instabilitást látják, amelyet a jegybanki lazítási folyamatok és a feltörekvő piacokon tapasztalható lassú növekedés követ.