Sikerül megosztani a tudást

Sikeres a dél-koreai-magyar tudásmegosztási program, a távol-keleti országban nyitottak a magyar cégek iránt, várják a magyar befektetőket. Ezt mondta Nikoletti Antal, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) nemzetközi gazdasági kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára a gazdasági tanácsadói program első éves eredményeinek bemutatása után rendezett sajtóbeszélgetésen kedden Budapesten.

A Tudásmegosztási Program (Knowledge-sharing Programme, KSP) vezető tanácsadója, korábbi magyarországi nagykövet, Dae Won Su hangsúlyozta: elmozdulás van a világban a tőkealapú gazdaságtól a tudásalapú gazdaság felé, ezért indította el Dél-Korea 2004-ben a KSP-t, amelyből 46 országban már mintegy 600 program valósult meg. Nikoletti Antal elmondta: Dél-Korea sikeres gazdasági modellt tudhat magáénak, eredményesen alakult át egy alulfejlett gazdaságból a világ egyik legiparosodottabb országává, viszonylag rövid idő alatt. Jó példa arra, hogyan lehet hosszabb távlatban gondolkodni, hogyan lehet nemzeti összefogással változásokat elérni – mutatott rá.

A helyettes államtitkár elmondta: az első év egyik kiemelt területe a magyar cégek közvetlen külföldi tőkebefektetéseinek ösztönzése volt. Magyarország kis ország, inkább befogadja a tőkét, Dél-Koreából inkább kiáramlik a tőke – jegyezte meg. Eddig több mint 2 milliárd dollárt fektettek be dél-koreai cégek, és 25 ezer embert alkalmaznak Magyarországon. Elkötelezett, stabil befektetőknek számítanak az olyan nagyvállalatok, mint a Samsung vagy a Hankook – jegyezte meg, hozzátéve: a KDB Bank is jelen van Magyarországon, ők regionális központjukat is ide helyezték.

Nikoletti Antal rámutatott: Dél-Koreában nagyon nyitottak a magyar cégek iránt, külön állami szerv is van, amely importpromócióval foglalkozik. Elsősorban alkatrészeket hoznak be Dél-Koreából Magyarországra, a magyar export pedig főleg élelmiszeripari és mezőgazdasági termékekből áll. Ez utóbbiból a mainál sokkal többet is el tudnánk adni – hívta fel a figyelmet a helyettes államtitkár, példaként a fagyasztott húst és a kukoricát említve. Dae Won Su kiemelte, a program első éve a kutatásé, a tapasztalatszerzésé volt. A jövőben inkább konkrétabb területekre, tevékenységekre kívánnak fókuszálni – tette hozzá. Úgy vélte, jó úton haladnak a két ország kapcsolatai és optimista a program jövőjét illetően.

Dae Won Su elmondta, Magyarország nagyon fontos szerepet tölt be Dél-Korea életében, mivel a rendszerváltást követően Magyarország volt az első keleti blokkhoz tartozó ország, amely diplomáciai kapcsolatokat alakított ki Dél-Koreával. Ezen kívül a két ország közötti erős kulturális kapcsolatok is könnyebbé teszik az együttműködést és az egymástól tanulást – fogalmazott Dae Won Su. A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint Dél-Korea Magyarország 35. legnagyobb exportpiaca és a 19. legjelentősebb importpartnere volt 2013-ban. Magyarország Dél-Korea 35. export-, illetve 61. importpartnere volt 2013-ban a koreai statisztikai adatok szerint. Magyarország Dél-Korea 3. legjelentősebb kereskedelmi partnere Kelet-Közép-Európában.