Ezt mondják az elemzők

Ezt mondják az elemzők

Elemzők szerint a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) kereskedését a nap folyamán közzétett GDP-adatok befolyásolják majd pénteken.

Móró Tamás, a Concorde Értékpapír Zrt. vezető elemzője szerint az OTP közzétett gyorsjelentése az elemzők által vártnál jobb lett, ugyanakkor a bank pesszimistább az orosz és az ukrán helyzet miatt, ez alapján a banki papír kereskedésében nem számít emelkedésre. Ugyanakkor ha a 9 órakor nyilvánosságra kerülő magyar GDP-adat pozitív lesz, akkor ennek hatása kompenzálhatja az orosz és az ukrán üzenetet. 

A Magyar Telekom papírjaira a GDP-adat pozitív hatással lehet, a Molnál a nyomott olajár negatív hatású lehet a részvény árfolyamára. Az eddigi európai GDP adatok, például a német és a francia jobbak lettek a vártnál, emiatt a nemzetközi hangulat várhatóan enyhén pozitív lesz.  
A CIB Bank péntek reggeli elemzése szerint nem számítanak komoly változásra a piaci hangulatban a hét utolsó kereskedési napján. A figyelem középpontjában az európai GDP-adatok állnak, de a tengerentúlon is közzéteszik a kiskereskedelmi forgalomra vonatkozó friss statisztikákat. Az európai növekedési adatok minden bizonnyal nem sok örömre adnak okot, megerősíthetik, hogy a valutaunió gazdasága veszített lendületéből a harmadik negyedévben. Magyarországon is elkerülhetetlennek látszik a lassulás, az ipari termelésre, a kiskereskedelmi forgalomra és az építőiparra vonatkozó havi adatok alapján a második negyedév éves 3,9 százalékos növekedési üteme 3 százalék alá lassulhatott. 

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 18,97 pontos, 0,11 százalékos emelkedéssel, 17 456,56 ponton zárt csütörtökön. A részvénypiac forgalma 3,7 milliárd forint volt, a vezető részvények a Magyar Telekom kivételével erősödtek az előző napi záráshoz képest. A Mol 115 forinttal, 0,97 százalékkal 11 995 forintra erősödött, 635,3 millió forintos forgalomban. Az OTP-részvények ára 2 forinttal, 0,05 százalékkal 4082 forintra nőtt, forgalma 1,3 milliárd forintot tett ki. A Magyar Telekom árfolyama 5 forinttal, 1,43 százalékkal 345 forintra csökkent, forgalma 118,7 millió forint volt. A Richter-papírok árfolyama 15 forinttal, 0,40 százalékkal 3725 forintra emelkedett, a részvények forgalma 1,2 milliárd forintot ért el.