Növelné versenyképességét a Gyulahús

Növelné versenyképességét a Gyulahús

fotó: visitgyula.comA Gyulahús új üzem és vágóhíd építésével, EU-források segítségével kívánja növelni  versenyképességét, a 10 milliárd forintot meghaladó összköltségű fejlesztésről szóló döntés-előkészítő tanulmányterv a tulajdonos gyulai önkormányzat megbízásából már elkészült. Erről tájékoztatta a Gyulahús Kft. ügyvezetője az MTI-t.

Daka Zsolt elmondta, a Kétegyházi úti telephelyen zöldmezős beruházásban építenének egy korszerű húskészítmény üzemet, környezetbarát, költségtakarékos technológiával. Az üzem alapterülete és kapacitása alkalmas lesz valamennyi gyulai termék gyártására, így a belvárosban működő szárazkolbász-üzemet is ide telepítik. Hozzátette, a fejlesztési stratégia kiemelt eleme egy új vágóhíd a Kétegyházi úton.

A Békés Megyei Önkormányzat sertésstratégiáról szóló terve elkészült, a vágósertés termelés felfutásától függ a beruházás ütemezése. Az új vágóhíd a tervek szerint évente egy műszakban egymillió darab sertés fogadására lesz alkalmas – mondta az ügyvezető. A Gyulahús 2013. február első napjaiban indította el a termelést, miután az önkormányzat megvásárolta a felszámolás alatt álló hajdani Gyulai Húskombinát vagyontárgyait és eszközeit a felszámoló Magyar Nemzeti Vagyonkezelőtől.

A húsfeldolgozó a 2014. évet nyereségesen zárta, az árbevétel 4,6 milliárd forint volt, a mérleg szerinti nyereség várhatóan 45-46 millió forint lesz – mondta az ügyvezető. A vállalat az orosz embargó életbelépése, 2014. augusztus 7. óta az orosz piacra nem tud exportálni, ahonnan korábban jelentős megrendeléseik voltak. A belföldi értékesítés szerény növelésével és az európai export piacok bővítésével sikerült kompenzálniuk az orosz piaci bevételek kiesését. A társaság árbevételének húsz százaléka származik exportból, angol, szlovák, cseh, román és svéd megrendelések teljesítéséből. A Gyulahús tavaly mintegy 4,5 ezer tonna szárazkolbászt és húsipari terméket állított elő. A vállalatnál jelenleg 280 ember dolgozik. A 2015-ös évi üzleti tervekről Daka Zsolt kifejtette, a fő cél némi növekedés mellett a jelenlegi piaci pozíciók megőrzése. A Gyulahúsnál folytatódnak a tavalyi évben elindított üzemi szintű műszaki és technológiai fejlesztések. Terveik között szerepel modern gépek vásárlása az alapanyag-előkészítéshez, valamint új csomagolástechnikai eszközök beszerzése.