Tíz éves rekordot ért el a kiskereskedelemi forgalom

Tíz éves rekordot ért el a kiskereskedelemi forgalom

Tavaly tíz éves rekordot ért el a kiskereskedelemi forgalom, a tavalyinál magasabb növekedési ütemet utoljára 2004-ben mértek. Ezt közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) csütörtökön az MTI-vel, a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) közlését kommentálva.

A KSH csütörtökön közölt második becslésében, az előzetes adatokat megerősítve közölte: tavaly 5,2 százalékkal nőtt a kiskereskedelmi forgalom az egy évvel korábbihoz képest a szezonálisan kiigazított adatok alapján.

A tárca szerint a KSH legfrissebb adatai alátámasztják, hogy a kiskereskedelemi forgalom másfél éve tartó növekedése tartós, amely annak eredménye, hogy egyre több pénz marad az embereknél.

A családi adókedvezmények révén például mintegy 197 milliárd forinthoz jutott tavaly csaknem kilencszázezer szülő, valamint a reáljövedelmek is 3 százalék felett bővültek. A javuló munkaerő-piaci helyzet, a kedvező inflációs folyamatok és a fogyasztói bizalom magas szintje szintén támogatta a növekedést 2014-ben – fejtette ki írásban a minisztérium.

Hozzátették: a forgalom erősödése a GDP alakulásában is visszatükröződik, az első három negyedévben 1,6 százalékkal nőtt a háztartások fogyasztása 2013 azonos időszakához képest.

Az NGM várakozásai szerint a bővülés a következő hónapokban is folytatódni fog, a bankok elszámoltatása és a devizahitelek lezárása pedig további tartalékot jelenthet az ágazat növekedésében.