"Erős kertészet nélkül nincs mezőgazdaság"

Erős kertészeti ágazat nélkül nincs erős magyar mezőgazdaság - mondta az ágazat jelentőségét méltatva Czerván György, a Földművelésügyi Minisztérium agrárgazdaságért felelős államtitkára a Zsendülés I. kertészeti konferencián csütörtökön, Szegeden.

Hozzátette, a kertészet a gabonavertikum és az állattenyésztés után a harmadik legnagyobb ágazat a mezőgazdaságon belül, a termelési érték 13-14 százalékát állítja elő. Kifejtette, a kertészetnek is köszönhető, hogy a magyar mezőgazdaság 2014-ben kiváló eredményeket ért el. A bruttó hazai termék (GDP) 3,6 százalékos növekedésén belül 0,6 százalékpontot a mezőgazdaság “tett le a nemzetgazdaság asztalára” az igen erős 2013-as bázisév ellenére – mondta. Hozzátette, minden idők legmagasabb kibocsátási értékét érte el az ágazat tavaly 2410 milliárd forintos összeggel. Elmondta, kiválóak az agrárkülkereskedelmi adatok is, ebben a súlyának megfelelően, fontos szerepet játszott a kertészeti ágazat. Emellett azonban még további növekedésre van lehetőség – hangsúlyozta az államtitkár.

Czerván György elmondta: elkészült a FruitVeb szakmai szervezettel a zöldség-gyümölcs ágazati stratégia. Ennek központi eleme a minőségi árualapok növelése, a termény mennyiségét pedig mintegy 3,5 millió tonnára szeretnék 2020-ig növelni. Ennek van realitása, hiszen 2014-ben megközelítette a 3 millió tonnát – közölte.     A második legfontosabb az ágazat piaci pozíciójának erősítése és a jogszabályok, adószabályok átláthatósága, így például az idénymunka jogszabályainak karbantartása – fejtette ki.

Beszélt arról is, hogy 2014-2020-ban a közvetlen támogatásokat illetően pozitív változás jön, hiszen az eddigi 2,1 milliárd forint helyett több mint duplájára, 5 milliárd forintra növelik a támogatást. Elmondta azt is, hogy a júniusban várható brüsszeli jóváhagyás után folyamatosan írják ki a vidékfejlesztési programokat, ezen belül például a kertészet korszerűsítésére, az energiahatékonyság javítására és az öntözés fejlesztésére lehet pályázni.

Kapcsolódó cikkek