Kevesebb munkaadót bírságoltak meg tavaly

Kevesebb munkaadót bírságoltak meg tavaly

Kevesebb munkaadót bírságoltak meg tavaly a munkaügyi ellenőrök, mint egy évvel korábban és a bírság összege is alatta maradt a 2013. évinek. Ezt közölte a feketelista.hu gazdasági adatbázis csütörtökön az MTI-vel.

A tájékoztatás szerint a munkaügyi ellenőrök tavaly az egy évvel korábbinál 1105-tel kevesebb, 3509 munkaadót sújtottak bírsággal. A bírság összege 526 millió forint volt, ami 142 millió forinttal alatta maradt a 2013. évinek. A munkaügyi ellenőrök a múlt évben a 18 048 vizsgált cégnél 13 173 esetben állapítottak meg jogsértést, ez a 73 százalékos arány kicsit rosszabb, mint az egy évvel korábbi – írja a feketelista.hu. A legtöbb probléma – a kifogásolt esetek több mint 30 százalékánál – a munkaidő-nyilvántartással kapcsolatban merült fel, azonban továbbra is jelentős a bejelentés nélküli foglalkoztatás is.

A munkavédelmi ellenőrzések tavaly több mint 330 000 foglalkoztatottra terjedtek ki, az ellenőrök 16 941 vizsgálat során 85 216 szabálytalanságot tártak fel. Gyakorlatilag munkahelyenként átlagosan öt mulasztást jegyzőkönyveztek – írja a feketelista.hu. 
A feketelista.hu felhívja a figyelmet arra, hogy az ipari termelés bővülése hatással van a munkahelyi balesetek számának növekedésére is, különösen az építőiparban, ami ilyen szempontból a legveszélyeztetettebb ágazatnak számít. A feketelista.hu arról is tájékoztatott, hogy az elmúlt évben 2013-hoz képest 13 százalékkal nőtt azon munkahelyi balesetek száma, melynek során a dolgozó három napnál hosszabb idő alatt gyógyult. A felvett jegyzőkönyvek szerint 2014-ben összesen 19 661-en szenvedtek a munkahelyükön sérülést, a halálos balesetek száma egy év alatt 75-ről 78-ra emelkedett – írják.

A tájékoztatás szerint a hatóság idén a várható mintegy százezer ellenőrzés legalább 15 százalékát az építőiparra, 10 százalékát a vagyonvédelmi ágazatra irányítja. 
A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) hatáskörébe került a munkavédelem és a munkaügy szakmai felügyelete 2015-től, a közvetlen hatósági ellenőrzéseket továbbra is a fővárosi és a megyei kormányhivatalok végzik – tájékoztat a feketelista.hu.

Kapcsolódó cikkek