Elvileg nyugdíjba mehetnek a férfiak 40 év után

Elvileg nyugdíjba mehetnek a férfiak 40 év után

Biztosíthatók a források a férfiak negyven év munkaviszony utáni nyugdíjba vonulásához. Ezt mondta a július elején indult népszavazási kezdeményezésről a Liga Szakszervezetek elnöke hétfőn sajtótájékoztatón Győrben.

Gaskó István a lehetőségekről szólva kifejtette, az évente mintegy 200 milliárd forintba kerülő nyugdíjba vonulást elsősorban olyan forrásokból lehetne fedezni, amelyeket az állam szed be járulék címen. Példaként említette, hogy évi mintegy 5000 milliárd forintot tesz ki a feketegazdaság, ha ennek a 20 százaléka kifehéredne, akkor a forrás biztosított lenne – tette hozzá.

Másik lehetőségként említette, hogy csábítóvá kell tenni az országot annak az általa vélt mintegy hatszázezer embernek is, akik ma Nyugat-Európában dolgoznak, hogy jöjjenek haza és itt fizessék járulékaikat. Gaskó István emlékeztetett, esélyegyenlőtlennek találják, hogy jelenleg csak a nők mehetnek nyugdíjba 40 évi munkaviszony után. Ezért állt a Liga Szakszervezetek a Bodnár József, a Vasutasok Szakszervezetének tisztségviselője által, magánemberként kezdeményezett népszavazási kezdeményezés mellé.

Az elnök az MTI-nek úgy fogalmazott, hogy széles társadalmi támogatottságú az ügy és reményei szerint két hónap alatt összegyűlik a népszavazás kiírásához szükséges 200 ezer aláírás. Mint fogalmazott, a legtöbb városban gyűjtik az aláírásokat. Elmondta azt is, hogy a népszavazáshoz szükséges 5 milliárd forintot nem szeretné a „társadalom nyakába varrni”, így bízik abban, hogy a kormány még előtte bevezeti ezt a lehetőséget. Amennyiben mégis lesz népszavazás, Gaskó István reményei szerint ez vagy az év végén, vagy a jövő év elején fog megvalósulni.

Kijelentette azt is, hogy „szigorúan pártsemlegesen” szeretnék lebonyolítani mind az aláírás gyűjtést, mind a népszavazást, mert nem szeretnék, „hogy bármelyik politikai erő rájuk csimpaszkodna, és politikai zsákmányszerzésre használná a népakaratnak ezt a szegmensét”. Győrben egy óra alatt mintegy 50 ember írta alá a népszavazást kezdeményező ívet.