Magyar állami segítség szerb privatizációhoz

Magyar állami közbejárással mentenének meg egy vajdasági magyar céget a megszűnéstől, és ezzel magyar cég is részt venne a szerbiai privatizációban.

Budai Gyula, az Oroszország részéről elrendelt embargóból fakadó külgazdasági intézkedésekért felelős miniszteri biztos hétfőn Belgrádban Zeljko Sertic gazdasági miniszterrel tárgyalt az érintett vajdasági agrárcég privatizációjáról. A zentai Mezőgazdasági Rt. több mint egymilliárd dináros (1 dinár= 2,59 forint) tartozást halmozott fel, a céggel szembeni csődeljárás már befejeződött, a vállalat privatizációja azonban még nem kezdődött el. A vállalat vagyonát a miniszteri biztos tájékoztatása szerint mintegy 541 hektár saját földterület, valamint a bérelt állami földterülethez tartozó több mint 2400 hektárt lefedő öntözőrendszer képezi. Budai Gyula tájékoztatása szerint a vajdasági vállalatot egy szintén mezőgazdasági tevekénységgel foglalkozó magyar cég vásárolná meg, a magyar fél célkitűzése pedig az lenne, hogy a magánosítást ne pályázat útján, hanem egy Magyarország és Szerbia közötti megegyezéssel folytassák le. A vállalat fennmaradásával közel kétszáz magyar dolgozó tarthatná meg munkahelyét.

A Külgazdasági és Külügyminisztériumnak elengedhetetlenül fontos szerepe van abban, hogy segítse azokat a magyar cégeket, amelyek részt akarnak venni a szomszédos országok privatizációjában – fogalmazott Budai Gyula. 
A miniszteri biztos aláhúzta: ha egyszer sikerül egy magyar cégnek részt vennie a szerbiai privatizációban, akkor talán a többi magyar cég is nagyobb bizalmat mutat majd. Reményét fejezte ki, hogy más cégek is érdeklődnek majd, hiszen Szerbia közel van, számos vajdasági vállalat privatizációját tervezik, és ráadásul magyar nyelvterületről van szó.