Eltérő elemzői várakozások a tőzsdén

Eltérő elemzői várakozások a tőzsdén

Eltérően ítélik meg a kereskedés várható irányát a Budapesti Értéktőzsdén (BÉT) kedden az MTI-nek nyilatkozó elemzők.

Rövid Szabolcs, a Concorde Értékpapír Zrt. elemzője elmondta: a nyitásban iránykeresésre lehet számítani, enyhe optimista hangulat várható a magyar piacon. Megjegyezte, hogy a vezető részvények közül az OTP-re érdemes figyelni. 

Kiss Mónika, az Equilor Befektetési Zrt. vezető elemzője kommentárjában kifejtette: a nyugat-európai indexekkel együtt korrekciós fázisba lépett a BUX index, kedden stagnáló kereskedés jellemezheti a tőzsdét. 

Kiemelte, hogy a kelet-európai országok sorra közlik harmadik negyedéves GDP adataikat, szerdán a magyar, lengyel és a cseh friss közlésekre is figyelnek a befektetők. A cseh becslés 4,7 százalékos, a lengyel 4,5 százalékos, a magyar pedig 3,7 százalékos növekedési ütemet jelezhet.

Hozzátette, hogy a délelőtt folyamán a képet kiegészítik az eurózónás GDP-adatok, ahol több kisebb ország már közzétette optimizmusra okot adó harmadik negyedéves számait.

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 181,24 pontos, 0,46 százalékos csökkenéssel, 39 254 ponton zárt hétfőn. A részvénypiac forgalma 18,7 milliárd forint volt, a vezető részvények ára vegyesen változott a pénteki záráshoz képest. A Mol 77 forinttal, 2,36 százalékkal 3191 forintra gyengült, 1,8 milliárd forintos forgalomban. Az OTP-részvények 100 forinttal, 1 százalékkal 10 150 forintra erősödtek, forgalmuk 8,7 milliárd forintot tett ki. A Magyar Telekom árfolyama 7 forinttal, 1,45 százalékkal 476 forintra esett, forgalma 259,7 millió forint volt. A Richter-papírok árfolyama 1 forinttal, 0,01 százalékkal 6921 forintra nőtt, forgalmuk 3,1 milliárd forintot ért el.