Kivárásra számít a szakértő a tőzsdén

Kivárásra számít a szakértő a tőzsdén

Kivárás jellemezheti a keddi kereskedést a Budapesti Értéktőzsdén (BÉT) az MTI-nek nyilatkozó piaci szakértő szerint.

Móró Tamás, a Concorde Értékpapír Zrt. vezető elemzője elmondta: nem várnak hevesebb piaci mozgásokat, de délután számos makrogazdasági adat érkezik, ami a magyar tőzsdére is hatással lehet. Kedden jelenik meg az euróövezeti beszerzésimenedzser-index, a német Ifo gazdasági hangulatindex és az amerikai inflációs adat, a befektetők ezekre figyelnek. A magyar piac így az érkező makroadatoktól függhet kedden – jelezte.

Kitért arra, kamatdöntő ülést tart a Magyar Nemzeti Bank (MNB), a piac nem vár csökkentést, de ha erre erősen utalna a jegybank, az a kamatérzékeny papíroknak – köztük a Magyar Telekomnak – jót tehet.

Kiss Mónika, az Equilor Befektetési Zrt. vezető elemzője az MTI-hez eljuttatott kommentárjában kifejtette: délután két órakor esedékes az MNB döntése az alapkamatról, valamint három órakor a testület publikálja a márciusi Inflációs jelentés fő számait. Bár az elemzők egy része már ezen az ülésen is kamatcsökkentésre számít, véleményük szerint a jegybank még várhat és inkább nem konvencionális eszközöket vethet be. A márciusban bejelenthető eszközök között szerepel a kamatfolyosó szélességének, aszimmetriájának finomhangolása, illetve a BUBOR kérdésköre – közölte.

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 106,28 pontos, 0,41 százalékos csökkenéssel, 25 832,37 ponton zárt hétfőn. A részvénypiac forgalma 11,0 milliárd forint volt. A Mol 160 forinttal, 0,98 százalékkal, 16 250 forintra csökkent, 1,9 milliárd forintos forgalomban. Az OTP-részvények ára 21 forinttal, 0,31 százalékkal, 6779 forintra erősödött, forgalmuk 6,3 milliárd forintot tett ki. A Magyar Telekom árfolyama 2 forinttal, 0,45 százalékkal, 438 forintra esett, forgalma 987,7 millió forint volt. A Richter-papírok árfolyama 47 forinttal, 0,87 százalékkal, 5360 forintra gyengült, a részvények forgalma 1,6 milliárd forintot ért el.