Optimisták a vállalati hitelpiac szereplői

Optimisták a vállalati hitelpiac szereplői

Óvatos optimizmus jellemzi a vállalati hitelpiacot a KPMG szerint, az üzleti tanácsadó cégnél közölt vállalathitelezési hangulatindex értéke 2,73 pontra nőtt a 2014. évi 2,5 pontról, azt jelezve, hogy a banki vezetők bizakodóbbak a hitelezési kilátásokat illetően, mint 2011 óta bármikor.

Az MTI-hez csütörtökön eljuttatott közleményében a KPMG ismerteti, felméréseik szerint a vállalati hitelpiac a 2012 tavaszi mélypont után pozitív irányba fordult, a hangulat azóta fokozatosan javul. 2015-ös felmérésük már azt jelzi, hogy a hangulat egy viszonylag kedvező, óvatos optimizmusnak teret engedő szinten stabilizálódott.

A KPMG közleményében kiemeli: jelentősen javult a projekt- és ingatlanhitelezés, illetve a tranzakciós célú hitelezés megítélése. “A bankok egyre nagyobb arányban vallják magukat teljes mértékben nyitottnak új hitelek kihelyezésére a vállalati szegmensben” – részletezik.

Az elemzők szerint a hitelezési feltételrendszer tekintetében némileg nőtt azon válaszadók aránya tavaly óta, akik enyhülő követelményekre számítanak a következő fél évben. Továbbra is kisebbségben vannak azok, akik csökkenő vagy stagnáló hitelportfólióra számítanak a következő fél évben – állapítják meg.

A keresleti oldalon a résztvevők közel kétharmada tapasztalt élénkülést az elmúlt hat hónap során: a felmérés válaszadóinak többsége szerint a vállalati hitelportfólió volumene növekedni fog a következő fél évben mind a teljes bankszektorban, mind saját bankjánál. A vállalati hitelportfólió minősége is némileg javulhat 2015-ben a válaszadók kétharmada szerint; jelentősebb minőségjavulásra azonban még senki sem számít a bankok közül.

A KPMG felmérésében a hitelezési vezetők úgy nyilatkoztak, hogy a vállalati hitelpiacot nagymértékben dinamizálná a 2014-2020-as EU-s pályázati források gyorsított ütemű – 2017-ig történő – lehívása, valamint a befektetői bizalom erősítésére irányuló gazdaságpolitika. A megkérdezettek 90 százaléka 1-3 százalékos GDP-növekedésre, 9 százalékuk pedig stagnálásra számít 2015-ben.

A KPMG 2011 óta készíti el felmérését, amely a hazai kereskedelmi bankok hitelezési vezetőinek helyzetértékelése alapján mutatja be a hitelpiac aktuális állapotát és jövőbeli kilátásait.

A KPMG könyvvizsgálati, adó- és üzleti tanácsadási szolgáltatásokat nyújtó társaságok globális hálózata. Tagtársaságai 155 országban működnek, és több mint 162 000 szakembert foglalkoztatnak világszerte. A KPMG Magyarországon 800 munkatársat foglalkoztat.