A japánok felminősítették Magyarországot

szuper kézzelStabilról pozitívra javította a magyar államadósságra vonatkozó kilátását a tokiói székhelyű Japan Credit Rating Agency (JCRA). Ezt közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) csütörtökön az MTI-vel.

A közlemény szerint a japán ügynökség azon kevés minősítő közé tartozik, amely a legnehezebb időszakokban is fenntartotta Magyarország esetében a befektetésre érdemes kategorizálását. Az 1985-ben alapított Japan Credit Rating Agency, Inc. elsősorban a japán befektetők számára készít hitelminősítéseket és elemzéseket.

A hitelminősítő kiemelte, hogy a magyar gazdaság növekedési pályán van, a tartós bővülés 3 százalék alatti hiány és csökkenő államadósság mellett következett be, tehát nem járt eladósodással. Szintén pozitívan említi a folyó fizetési mérleg masszív többletét. Ennek, az állami és magánadósságok leépítésének, illetve a devizahitelek forintosításának köszönhetően Magyarország pénzügyi sérülékenysége jelentősen csökkent.

A JCRA szerint a gazdasági növekedést a következő két évben a lakossági fogyasztás további erősödése támogathatja, elsősorban a javuló foglalkoztatásnak, az alacsony inflációnak, a magasabb béreknek és az adócsökkentéseknek köszönhetően. A kormány otthonteremtési programja, az uniós források és a jegybanki hitelprogramok a beruházásokat fogják erősíteni a JCRA várakozásai szerint. A növekedés szempontjából kockázatként kezelt Volkswagen-botrány és a kínai gazdaság lassulása a hitelminősítő szerint eddig nem járt érdemi hatással a magyar gazdaságra.

Az NGM közleményében kifejti, a nemzetközi intézmények magyar gazdaságról kiadott kedvező hangvételű elemzései és a pozitív kilátású besorolások is azt támasztják alá, hogy a magyar reformok működnek, melyek eredményeképpen idén a három nagy hitelminősítő részéről is indokolt Magyarország hitelminősítésének kedvező felülvizsgálata.