Rekordnyereséget termelt a Szberbank az első negyedévben

Rekordnyereséget termelt a Szberbank az első negyedévben

Rekordnagyságú nyereséget termelt a Szberbank, a legnagyobb orosz bank az idei első negyedévben. 

A Magyarországon is érdekelt pénzintézet adózott eredménye 117,7 milliárd rubelt tett ki, ami 384,6 százalékkal haladja a 2015 első negyedévében elért 30,6 milliárd rubelt – derült ki a nemzetközi pénzügyi jelentési szabványok (IFRS) alapján készült jelentésből, amelyet szerdán hoztak nyilvánosságra. 

Az Interfax orosz hírügynökség által megkérdezett elemzők kisebb, 108,4 milliárd rubeles nyereségre számítottak. 

A Szberbank történetében még soha nem fordult elő, hogy 100 milliárd rubelnél nagyobb nyereséget ért volna el egy negyedév alatt.

Az ukrán válság miatt nyugati szankciókkal sújtott orosz nagybank felülteljesítőnek bizonyult az orosz gazdasági válságban, miközben vetélytársai keményen küzdenek. A második legnagyobb orosz pénzintézet, a VTB mindössze 600 millió rubeles profitot ért el január-márciusban, sok kisebb bank pedig továbbra is veszteségesen működik. 

A Szberbank pénzügyi teljesítményének erős javulását a kockázatkezelési költségek csökkenésének és a kamatbevételek megugrásának köszönheti. A bank nettó kamatbevételei 62,5 százalékkal 325,5 milliárd rubelre nőttek. A díj- és jutalékbevételek “csak” 11,9 százalékkal, 77,2 milliárd rubelre emelkedtek. A kamatkiadások ezenközben 20,5 százalékkal 287,5 milliárd rubelre csökkentek, a díjakra és jutalékokra fordított költségei azonban 20,8 százalékkal 17,4 milliárd rubelre ugrottak. A nettó kamatmarzs 5,3 százalékot tett ki, szemben az egy évvel korábbi 3,7 százalékkal.

A bank hitelállománya három hónap alatt 1,2 százalékkal 18 502 milliárd rubelre süllyedt. A nemteljesítő hitelek aránya 0,2 százalékponttal 5,2 százalékra növekedett.

A Szberbank négy éve szerezte meg 505 millió euróért a Volksbank kelet- és közép-európai leányvállalatait, köztük a Magyarországi Volksbank Zrt.-t, amely három éve november 1-jétől Sberbank Magyarország Zrt. néven működik.

A moszkvai tőzsdén 2,82 százalékos pluszban, 126,98 rubeles árfolyamon forogtak a Szberbank részvényei délután, napi maximumán 3,23 százalékos pluszban is állt.

Kapcsolódó cikkek