Csökkenő forgalom mellett emelkedett a BUX a héten

Csökkenő forgalom mellett emelkedett a BUX a héten

A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX pénteken 27 026,30 ponton, az előző hetinél 697,63 ponttal, 2,65 százalékkal magasabban zárt, csökkenő forgalom mellett.

A részvénypiac forgalma 40,365 milliárd forintot ért el a múlt heti 56,510 milliárd forinttal szemben. A vezető részvények árfolyama a Magyar Telekom kivételével emelkedett a héten. A legnagyobb mértékben, 5,09 százalékkal a Mol árfolyama emelkedett, az olajipari papír 17 450 forinton zárt pénteken, heti forgalma meghaladta a 9,6 milliárd forintot.

A Magyar Telekom árfolyama stagnált, 435 forinton fejezte be a kereskedést pénteken, a heti forgalma meghaladta a 3,0 milliárd forintot. Az OTP-papír 2,50 százalékkal emelkedett egy hét alatt, a bankpapír 6470 forinton zárt pénteken, több mint 19,7 milliárd forintos forgalmat ért el a héten. A Richter árfolyama 1,55 százalékkal emelkedett, a gyógyszergyári papír 5758 forinton zárt pénteken, heti forgalma meghaladta a 7,6 milliárd forintot.  

A magyar piac enyhe csökkenéssel fejezte be a hétfői kereskedést, kedden azonban erősödtek a blue chipek, különösen a Mol árfolyama erősödött. Bár szerdán a nemzetközi hangulat kifejezetten rossz volt, a magyar börze felülteljesítő volt. Csütörtökön is erős napot zárt a BUX, a vezető részvények közül a nap nyertese a Mol volt, de az OTP is jól teljesített. Kedvező piaci hangulatot okozott az a várakozás, hogy a Moody’s másnap jó eséllyel felminősíti  a magyar államadós-besorolást, a pénteki általánosan kedvező piaci hangulatot pedig az elemzők azzal indokolták, hogy a várakozásoknál is jobb mezőgazdaságon kívüli foglalkoztatási adat érkezett Amerikából. A kis és közepes részvények indexe, a BUMIX 1687,20 ponton zárt pénteken, az egy héttel korábbi értékéhez képest 0,11 százalékkal 1,90 ponttal emelkedett.