Egyre többen dolgoznak

Egyre többen dolgoznak

A foglalkoztatás dinamikus növekedése élénk gazdasági növekedést tükröz, így a GDP növekedése a második félévben tovább gyorsulhat. A foglalkoztatás és a reálbérek kiemelkedő növekedése a felhasználási oldalon a fogyasztás és a lakossági beruházások további gyorsulását segíti - állapították meg az elemzők azt követően, hogy a Központi Statisztikai Hivatal csütörtökön közzétette a harmadik negyedéves munkaügyi statisztikát.

A csökkenő munkanélküliség rövid távon a bértömeg bővülésén keresztül pozitív hatást gyakorol a gazdasági növekedésre, ám középtávon a munkaerőpiaci korlátok akár gátjává is válhatnak a fejlődésnek.

Az idei év végére a munkanélküliség akár 4,6 százalék közelébe is süllyedhet, a harmadik negyedévi historikusan alacsony 4,9 százalékról.

A KSH jelentése szerint  július-szeptemberben 4,9 százalékon maradt a munkanélküliségi ráta, nem változott az előző három hónapos időszak óta. A 25-54 évesek, azaz a legjobb munkavállalási korúak munkanélküliségi rátája 1,3 százalékponttal, 4,3 százalékra csökkent egy év alatt. A foglalkoztatottak száma 126 ezerrel nőtt egy év alatt és 4 millió 390 ezer volt.

Virovácz Péter, az ING Bank vezető elemzője felhívta a figyelmet arra, hogy a munkanélküliek 226 ezres létszáma  azt is jelenti, hogy  a közfoglalkoztatás keretében dolgozók és az aktívan állást keresők száma csaknem azonos.

A munkaerőpiac tartós javulását és a jövőben várható további munkaerőkeresletet figyelembe véve – 2017-2018-ban csak az autóiparban és a kapcsolódó területeken mintegy 8000 új állás jön létre –  a munkaerőhiány tovább fokozódhat a következő években. A tőkeerős, magas fizetéseket ajánlani képes nagyvállalati szektor képes lesz megtalálni a szükséges képzett munkaerőt, akár úgy is, hogy a kkv szektorból szívja el azt. A kkv szektor így már nem csak tőkehiányos lesz, de munkaerőhiányossá  is válik, ami tovább rombolja az amúgy sem erős termelékenységét és hatékonyságát, még tovább emelkedhet a nagyvállalatok és a kkv szektor közötti termelékenységi különbség – figyelmeztet az MTI-nek küldött kommentjében az ING elemzője.

Suppan Gergely, a Takarékbank elemzője azt hangsúlyozta, hogy a  versenyszférában jöttek létre az új munkahelyek és fordulatot jelent az előző évekhez képest, hogy a külföldön dolgozók létszáma ezerrel visszaesett egy év alatt.

A foglalkoztatottak száma a harmadik negyedévben minden ágazatban bővülést mutatott. A mezőgazdaságban 11 ezer, a feldolgozóiparban 48 ezer, az építőiparban 8,2 ezer, a szolgáltatási ágazatokban 52,5 ezer, ezen belül a piaci szolgáltatások területén 35,4 ezer új munkahely keletkezett – közölte a takarékbank elemzője.

A Takarékbank prognózisa szerint a munkanélküliségi ráta az év második felében tartósan 5 százalék alá süllyedhet, a jövő év elejéig  szezonális hatások miatt azonban átmenetileg újra 6 százalék közelébe emelkedhet. A jövő év közepére viszont már 4 százalék közelébe süllyedhet a munkanélküliségi ráta. Így egész éves átlagban idén érdemben, 5,3 százalékra csökkenhet a munkanélküliségi ráta a tavalyi 6,8-ról, jövőre pedig 5 százalék alá mérséklődhet.

A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) csütörtöki közleménye azt emelte ki, hogy a versenyszektorban zajló pozitív folyamatoknak, a munkát terhelő adók csökkentésének, a munkahelyvédelmi akciónak, illetve az aktivitást ösztönző intézkedéseknek köszönhetően folyamatosan javul a foglalkoztatottság Magyarországon. A  versenyszférában 128 ezerrel többen dolgoznak, mint egy éve.