Vegyesen zártak a vezető ázsiai és csendes-óceáni indexek

Vegyesen zártak a vezető ázsiai és csendes-óceáni indexek

Visszafogott kereskedésben vegyesen zártak Ázsia és a csendes-óceáni térség irányadó tőzsdeindexei kedden annak nyomán, hogy a New York-i tőzsde előzőleg az utóbbi egy hónap legrosszabb napját zárta, mivel a befektetők egy része profitot realizált a pénzügyi, illetve a nem alapvető fogyasztási cikkeket előállító vállalatok részvényein.

A New York-i részvénypiacok fő mutatói közül a Dow Jones ipari átlag (DJIA) 0,28 százalékos, az S&P 500-as 0,53 százalékos, a Nasdaq-piac összetett mutatója pedig 0,56 százalékos mínuszban zárt hétfőn. Csökkentette a befektetők kockázatvállalási kedvét az is, hogy túl sok a nyitott kérdés a kőolajkitermelő országok szerdai miniszteri értekezlete körül. Egy nappal a tanácskozás előtt kevés jel utal arra, hogy sikerül megegyezni a kitermelés szeptemberben elhatározott csökkentésének konkrét paramétereiről, arról, hogy mely országok és mennyivel fogják vissza a kitermelésüket. 

Tokióban a 225 válogatott részvény Nikkei mutatója 0,27 százalékkal, 18 307,04 pontra, míg a szélesebb körű Topix-index 0,07 százalékkal, 1468,57 pontra, kétheti mélységbe süllyedt. A nap vesztesei a vas- és acélipari vállalatok, a biztosítók és a brókercégek voltak. A dél-koreai Kospi 0,01 százalékos pluszban, 1978,39 ponton, míg az irányadó ausztráliai index, az S&P/ASX 200 0,13 százalékos veszteségben, 5457,50 ponton zárt.

A dél-koreai Samsung-csoport zászlóshajója, az elektronikai cikkeket, köztük az okostelefonokat gyártó Samsung Electronics kedden közölte, hogy vizsgálja annak lehetőségét, hogy két részre – a tulajdonosi jogokat biztosító holdingra és a termelésért felelős operatív cégre – választja szét a vállalatot, illetve növeli a részvényeseknek kifizetendő osztalékot. Elemzők szerint azonban a bejelentés csalódást okozott, mivel a piaci várakozásokkal ellentétben konkrét terveket nem vázoltak fel. Emiatt aztán a Samsung leányvállalatai elveszítették az árfolyamukban korábban felhalmozott nyereségeket. 

Kínában a hetedik egymást követő napon emelkedett és 11 havi csúcsra tört a Sanghajban és Sencsenben jegyzett 300 legnagyobb társaság CSI-300-as indexe, amely 0,82 százalékos nyereségben, 3664,04 ponton zárt. A befektetőket felbátorították a kínai gazdaság stabilizálódására utaló jelek, és a jelentős készpénzállományt felhalmozó cégeket keresték. A sanghaji tőzsde fő mutatója, a Shanghai Composite 0,16 százalékkal, 3282,19 pontra nőtt, de a második legnagyobb kínai tőzsde, a sencseni börze fő mutatója, a Shenzhen Component Index 0,31 százalékkal, 11 034,70 süllyedt.

Hongkongban az irányadó mutató, a Hang Seng 0,23 százalékos mínuszban, 22 778 ponton közelít a záráshoz, mivel a csökkenő olajárak miatt alulteljesítő energiaipari cégek lefelé húzták a mutatót. 
A Morgan Stanley Capital International által számított, Japánt kivéve az ázsiai részvénypiacok árfolyam-alakulását mérő index (MSCI Asia ex Japan) 0,11 százalékkal 432,72 pontra csökkent kedden a helyi idő szerinti késő délutáni kereskedésben.