Millárdokat költ Kaposvár

Millárdokat költ Kaposvár

Kaposvár 22 milliárd forintot költ zöld város programjára a következő három évben, a beruházásokhoz a Magyar Villamos Művek Zrt.-től szakmai segítséget kap a céggel pénteken kötött megállapodás értelmében. Erről tájékoztatta a polgármesteri hivatal az MTI-t.

A közleményükben Szita Károly (Fidesz-KDNP) polgármester szavai idézve azt írták: a somogyi megyeszékhely célja a lehető legnagyobb energiafüggetlenség elérése, a kiszolgáltatottság csökkentése, és az, hogy Kaposvár a szolgáltatási díjak tekintetében továbbra is az ország egyik legolcsóbb városa legyen.

Ennek eléréséhez megújuló energiára, ahhoz kapcsolódóan pedig a legjobb technológiára van szükség, amelyet az MVM ismer, és szaktudása birtokában tanácsokat tud adni fejlesztéseinkhez – hangsúlyozta a politikus.

A polgármesteri hivatal utalt rá, hogy a városban az elmúlt időszakban korszerűsítették a távfűtést, hulladék újrahasznosító és biogázüzem épült és sűrített földgázzal üzemelő helyijáratok közlekednek.

A program részeként a következő években folytatódik az épületek energetikai korszerűsítése és a közvilágítás modernizációja, utóbbi keretében eddig több mint 2400 lámpatestbe került LED-fényforrás, amivel az önkormányzat egy év alatt 21 millió forintot takarított meg – közölték.

Hozzátették, a napokban kötötték meg a szennyvíztelep megújításához szükséges, 5 milliárd forintról szóló támogatási szerződést. Hamarosan 8 elektromos töltőállomás is épül a városban, az ősszel két, magyar gyártmányú elektromos busz áll forgalomba, a közintézményekre napenergiát hasznosító panelek kerülnek, és egy napelempark létesítése is szerepel a város elképzelési között.

Szita Károly, a Megyei Jogú Városok Szövetségének elnökeként egy másik megállapodást is aláírt Csiba Péterrel, az MVM elnök-vezérigazgatójával. Ennek lényege, hogy a cég a szövetségbe tartozó 23 városnak segít megtalálni a legjobb megoldásokat környezetvédelmi, energiatakarékossági fejléesztéseikhez.