Csúcskamerát fejlesztenek magyarok

A Széchenyi2020 NKFIH program 62 milliós támogatásával, a LiveRay EUREKA projekt keretében valósul meg az első integrált "light-field" kamera- és megjelenítő rendszer kifejlesztése és szakmai bemutatása. A rendszer lehetővé teszi a "3D fénytér" közvetlen felvételét egy speciális kamerarendszerrel, és annak megjelenítését a Holografika szemüvegnélküli 3D HoloVízió kijelzőjén.

A 3D fénytér a legújabb megközelítés, 3D reprezentáció és a kapcsolódó technológiák összessége, amely a 3D képi információt fénysugarak halmazaként írja le, de a fénysugár pozíciója és színe mellett rögzíti minden egyes fénysugár irányát is. A Holografika által fejlesztett és gyártott HoloVízió 3D light-field megjelenítők így egyedülálló természetes 3D élményt kínálnak, a 3D térben a tárgyak mögé is benézhetünk.

A projekt partner Raytrix LF kamerái a fényteret közvetlenül egyetlen kamerával rögzítik – egyetlen lencsével és felvétellel. Ezek a kamerák különösen a kisméretű, mikroszkopikus tárgyakról készült felvételek készítésében járnak más 3D felvételi rendszerek előtt.

A projekt során a Holografika kifejleszt egy 48x2D kamera-modulból álló 3D kamerarendszert, mely iránt máris jelentős az érdeklődés, különösen 3D távjelenléti alkalmazásokra.  A jövőben pedig a stadionokban akár a több száz kamerával felvett sporteseményeket a legérdekesebb látószögből nézhetjük majd térben, szinte “jelen lehetünk az eseményben”.

Kapcsolódó cikkek