Ha állásra jelentkezünk, mit kell pontosan írni az e-mailbe?

Ha állásra jelentkezünk, mit kell pontosan írni az e-mailbe?

Amikor állást keresünk, nagyon ügyelnünk kell a részletekre is, mert minden apró momentummal előnyre tehetünk szert. A munkaerőpiacra történő belépésünk kulcsát a megfelelő önéletrajz és motivációs levél elkészítése adja. 

Önéletrajzot már gyorsan össze lehet állítani, különösen akkor, ha az Europass típusú önéletrajzot választjuk. Ha nem vagyunk biztosak az elkészítésében, mintát találhatunk rá az interneten. Fontos megemlíteni, hogy a motivációs levelet nem szabad összekeverni az önéletrajzzal. A motivációs levél úgymond terjengősebb. A levélben ki kell fejtenünk azt, hogy miért mi, lennénk a legideálisabbak a meghirdetett pozíció betöltésére, valamint mit várunk leendő munkahelyünktől.

Ezzel szemben az önéletrajz inkább vázlatosnak tekinthető. Arra is nagyon oda kell figyelnünk, hogy amikor egy konkrét állásra jelentkezünk, vajon mit írjunk az e-mailbe. Először is fogalmazzuk meg a levél tárgyát, hogy a címzett be tudja azonosítani, miről fog szólni a levelünk. Nekünk is be kell azonosítanunk, hogy pályázat vagy jelentkezés formájában írjuk-e meg a levelet. A levél tárgyában nevezzük meg pontosan a megpályázott állást. Ne felejtsük el beleírni a hivatkozási vagy referencia számot, amennyiben a hirdetés tartalmaz ilyet. Ha igen akkor így írjuk: Jelentkezés a meghirdetett állásra (Ref. szám: 13458). A levél tárgy után következik maga a levélírás azon belül is a megszólítás. Ha van pontos név, amely a pályázati kiírásban szerepel, akkor mindenképpen használjuk. Amennyiben hirdetésre jelentkezünk, de nem látunk nevet megadva, akkor így írjuk a megszólítást. Tisztelt Hirdető!

Megszólításnál figyeljünk arra is, hogy ne legyen túl modoros. ( Tisztelt Úrhölgy!) Lássuk be ez már kicsit túlzás, és nem ideillő. A megszólítás után következik a bevezető szöveg. Röviden fogalmazzuk meg, hogy mire jelentkezünk, és honnan származik az álláshirdetés. Írjuk meg, hogy mit csatolunk az e-mailbe, erre nézzünk egy példát. Ezúton megpályázom az Önök által a debreceni állás hirdetési honlapon meghirdetett állást (Ref szám:13458). Kérésüknek megfelelően csatolom önéletrajzomat. Ha a vállalat az álláshirdetésben nem tüntette fel a motivációs levél írását, attól még a levélbe írhatunk személyes motivációt. Ennek a célja a figyelemfelkeltés, és meggyőzés. Megfogalmazhatjuk, miért mi vagyunk a legalkalmasabb jelöltek, és miért pályázunk az adott helyre. Mindezt tömören, maximum 4 mondatban fogalmazzuk meg. Végül következik a levél zárása. Levelünket udvariasan és röviden zárjuk le. Az egész levélben kerüljük a feltételes módot. Megadhatunk e-mail címet és telefonszámot is, habár nem kötelező, hiszen önéletrajzunk úgyis tartalmazza elérhetőségünket.

 A munkaerőpiacon el lehet helyezkedni akár villamossági szerelő pozícióba is. Amikor elolvasunk egy álláshirdetést, azt mindig alaposan tegyük, mert csak így tudhatjuk meg a ránk vonatkozó információkat. A vállalatok a következő elvárásokat támaszthatják velünk szemben: A munkakör betöltéséhez rendelkezni kell autóvillamossági szerelő vagy autószerelő végzettséggel. A munkaerőpiacon jelentős tényezőnek számít a munkahelyi tapasztalat. Sok helyen tapasztalattal rendelkező munkaerőt keresnek a vállalatok. A cégek azonban nemcsak elvárnak tőlünk bizonyos dolgokat, de fel is kínálhatják számunkra a következőket: Stabil álláslehetőséget, jó munkahelyi légkört, fejlődési lehetőséget, és akár béren kívüli extra juttatásokat is biztosíthatnak számunkra, amely magába foglalhatja a kedvező sportolási lehetőséget, vagy a cafetériát is.