Több mint nyolc tonna a kukorica átlagtermése Tolnában

Több mint nyolc tonna a kukorica átlagtermése Tolnában

Meghaladta a nyolc tonnát hektáronként a kukorica idei átlagtermése Tolna megyében, a termésmennyiség nagy részét a hazai bioetanolgyárak dolgozzák fel.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) adatai szerint 79 504 hektáron termeltek kukoricát, a terület 98 százalékán összesen 626 369 tonna takarmánynövényt takarítottak be.

A Tolna megyei, 8,08 tonnás hektáronkénti termésátlag országosan a legmagasabb, bár elmarad a tavalyi kiugró, 9,3 tonnás átlagtól – mondta Vendégh Edit, a NAK Tolna megyei igazgatója az MTI-nek.

Az idei eredményt az aszályos időjárás ellenére sikerült elérniük a megye gazdálkodóinak, úgy, hogy május vége és szeptember között kevés csapadék hullott. A várakozáson felüli termés inkább a technológiának és a kukoricafajtáknak köszönhető – tette hozzá. A nagyobb gazdálkodók körében egyre elterjedtebb a precíziós gazdálkodás, sokan használják a GPS-technológiát, és végeztek talajlazítást. A legjobb terméseredmények a szekszárdi és a tamási járásban születtek, a paksi járás homokos, illetve a bonyhádi járás lejtős termőterületein kevesebb kukorica termett.

A betakarított termés minősége is jó: egyetlen mintavétel sem mutatott ki aflatoxin-fertőzést. Miután a napraforgót és a kalászosokat terv szerint értékesítették, megfelelő tároló kapacitás áll a gazdálkodók rendelkezésére.

A NAK megyei igazgatója beszámolt arról is, hogy a termelők 45 ezer forint körüli áron tudják értékesíteni a takarmánynövényt. A termés kisebb részét az állattenyésztésben használják fel, illetve Olaszországba és a jugoszláv térségbe exportálják, mintegy háromnegyedét kereskedőkön keresztül a két hazai bioetanolgyár vásárolja meg.