Mindenki másra számít

Mindenki másra számít

Eltérően ítélik meg a kereskedés várható irányát a Budapesti Értéktőzsdén (BÉT) szerdán az MTI-nek nyilatkozó elemzők.

Ballai Zoltán, a Raiffeisen elemzője elmondta: oldalazó kereskedés várható a magyar piacon, ugyanis érdemi elmozdulás nem látható sem az amerikai sem az ázsiai indexekben, ezért vélhetően ez a hangulat az európai kereskedésre is átragad majd. Hozzátette, a hét második felében jelentő magyar blue chipek továbbra is a figyelem középpontjában állhatnak, a vezető részvényeknél az eredmény-beszámolók közlése előtt nagy érdeklődés lehet.

Varga Zoltán, az Equilor Befektetési Zrt. elemzője kommentárja szerint: az OTP, és a Mol bizonytalanul mozog, azonban jól szerepel a Richter és a Magyar Telekom. Ez továbbra is fennállhat, ugyanakkor utóbbi két blue chip piacán szerdán kivárás jöhet, hiszen a Magyar Telekom szerdán piaczárás után, míg a Richter csütörtökön piacnyitás előtt teszi közzé a harmadik negyedéves számait, majd pénteken hajnalban az OTP zárja a sort. Hozzátette, kedden új történelmi csúcsra ért a BUX, azonban délutánra megérkeztek a profitrealizáló befektetők.

Arról is beszámolt, hogy szerdán délután teszik közzé a legutóbbi, október 24-i Magyar Nemzeti Bank kamatdöntő ülésének jegyzőkönyvét, ahol nem változtak a monetáris kondíciók, azonban a közleményben megjelent, hogy a monetáris tanács kész a monetáris kondíciók lazítására, és ezzel összhangban vizsgálja az alkalmazandó nem hagyományos eszközöket. Az újabb lazító lépések bejelentésére akár még az idén sor kerülhet, a következő kamatdöntő ülés december 19-én lesz. Az elemző szerint amennyiben a jegyzőkönyvben további információkat lehet találni a várható lépésekről, gyengülhet a forint árfolyama.

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 306,77 pontos, 0,76 százalékos csökkenéssel, 39 809 ponton zárt kedden. A részvénypiac forgalma 22 milliárd forint volt. A Mol 6 forinttal, 0,19 százalékkal 3220 forintra gyengült, 1,8 milliárd forintos forgalomban. Az OTP-részvények ára 120 forinttal, 1,13 százalékkal 10 455 forintra esett, forgalma 6 milliárd forintot tett ki. A Magyar Telekom 2 forinttal, 0,42 százalékkal 479 forintra erősödött, forgalma 529,9 millió forint volt. A Richter-papírok árfolyama 41 forinttal, 0,60 százalékkal 6883 forintra nőtt, forgalmuk 2,4 milliárd forintot ért el.